Hoppa till sidans innehåll

Rapport från cupavslutningen och SM i Gällivare

05 APR 2016 11:41
Efter att några UIF-åkare fått kasta in handduken i sista sekunden blev det till slut 7 åkare med ledare som styrde kosan till Gällivare för årets sista stortävling, Juniorcupavslutning och SM i teamsprint samt 30 km och 50 km.
  • Skapad: 05 APR 2016 11:41

Gällivare visade sig vara ett soligt ställe, kalla nätter och lite lagom dagsmeja på eftermiddagarna. Banor var stentuffa världscupbanor med flera långa stigningar och trixiga utförslöpor med sladdkurvor där åkarna riskerade att slita av fästvallan.

Först ut på fredagen var juniorerna med prolog 3km i fristil. Viktor Thorn skaffade sig en liten ledning med 4 sekunder inför nästa dags jaktstart. Agnes Berglund, Hanna Dahlberg och Erik Lieback hamnade på ca 15-20 plats med rimligt avstånd till framförvarande.

Lördagens jaktstart var i klassisk stil. Agnes och Hanna åkte 10 km och gjorde bra och stabila lopp och höll i stort sett sina placeringar, Agnes tappade något till 16:e plats totalt medan Hanna tog sig förbi några åkare och körde i mål som nr 14, en av Hannas D:s bästa placeringar under cup-året.

Erik spände bågen, startade i högt tempo men satsningen höll inte den här gången. Erik fick släppa ifrån sig totalledningen i Scandic cup och hamnade utanför pallen men han kommer igen, var så säker! Viktor drygade ut sin ledning
i H 19-20 och vann med betryggande marginal. Därmed tog Viktor hem Scandic Cup totalt. "Imponerande" tyckte alla på plats efter en kanonsäsong av Viktor som sistaårsjunior. Seniorklassen nästa!

Viktor Thorn högst på pallen

Viktor Thorn överst på prispallen, en vanlig syn hela den här säsongen

Under fredagen hade D 21 sprintstafett, 6 x 1,2 km, i fristil där UIF hade Maria Nordström som starttjej och Hanna Falk som slutåkare. Redan på första sträckan drog tre lag ifrån. Piteå, Umeå och Ulricehamn. När Charlotte Kalla, Piteå, utmanade övriga lag med hög fart på Marias andra och tredje sträcka, fick täten ett försprång som Hanna inte kunde ta igen. Jonna Sundling spurtade hem guldet till Umeå, Piteå blev tvåa men UIF fick sin första och efterlängtade stafettmedalj, brons, efter många fjärdeplatser genom åren. Grattis tjejer!

Tack också till Ann-Catrin Holmberg, UIF-ledare med rötter i Norrbotten, som under sitt påskbesök i hemtrakterna tagit sig till Hellnerstadion i Gällivare för att heja!

Söndagens SM i klassisk stil med individuell start på 30 km för damer och 50 km för herrar blev ett kraftprov på de tuffa banorna. Vi som stod och tittade på undrade om Sverige är ensamma i världen att ha kvar individuell start på 30km och 50km. Masstarterna är det som idag dominerar på de långa distanserna. Med återkommande mellantider uppdaterade speakern både publik och ledare med tider på varje varv och gjorde ändå tävlingen riktigt underhållande.

I damernas lopp blev tidsavstånden stora och utmaningen var att kunna hålla farten på egen hand. UIF hade fyra damer till start. Hanna F, Maria, Hanna D och Emma Leiderth. Ingen av UIF:arna fick till något panglopp, Maria bäst som 9:a, Hanna F 11:a, Emma, nöjd med uppförsåkningen, och Hanna D hamnade på den nedre halvan. Strongt kämpat tjejer i den tuffa terrängen! I lagtävlingen var UIF endast ca 1 min från bronsmedaljen!

Största arbetsinsatsen svarade ändå Viktor Thorn och Andreas Svensson för i herrarnas 50 km. Tänk er 6 x 8,3 km på tuffa världscupbanor i halvknepigt vallaföre! Viktor hade två lopp i kroppen och hade inte lika mycket krafter kvar men avslutade helgen på ett bra sätt. Utanför topp 15 på 5-milen men det räckte ändå till en andraplats i SM-touren totalt efter tidigare topplaceringar på SM i Piteå. Återigen GRATTIS!

Andreas var ganska stolt och nöjd i över att ha genomfört sin första SM 5-mil och med stor erfarenhet av långlopp tyckte han ändå att en 5-mil var något annat. Stora delar av banan blev det stakning och saxning när fästet gav vika efter några varv. Andreas slutade 44:a.

Tack alla åkare och ledare för en trevlig helg!

Nu är tävlingssäsongen i stort sett slut, nästa samling tar truppen i samband med UT-milen den 23 april. Vi ses då!

Skribent: Anette Nordberg

 Youtube Twitter Facebook Instagram

 Huvudsponsorer 

Skydda logotype

 ByggArvid

Lager 157 logotype

  Logotyp Jobro

 Trimtex logo

Logotyp Mats Klassons Bil AB

  Logotyp Ulricehamns Sparbank

 Logotyp Ulricehamns kommun

Logotyp UBAB

Logotyp L.Brador

Klubbsponsorer

Logotyp Helge Nyberg AB

 Logotyp Haglunds industri 

Elatek logotyp

AP&T

Logotyp Älmestads kvarn och transport

 Logotyp Emballator Metal group

Logotyp LH Tryck

 Logotyp Skigo

Logotyp Stema

 Logotyp Iro

HOK_Fastigheter_Logo_cmyk

 Logotyp Veidekke

ICA Supermarket Tornet

Logotyp Stefans Elservice

Ludvig & CO

Bogesunds el & tele

Spårsponsorer 

Areal logotype
John Enander 070-891 27 91

Logotyp IndustriTele

Glenn Lövgrens måleri AB

Logotyp Lideco

  Logotyp Simplicity

Logotyp JL Toppteknik AB

Vi samarbetar med

Lindas Träningscenter

Logotyp SISU

Postadress:
Ulricehamns IF - Skidor
Idrottsgatan 8
52333 Ulricehamn

Besöksadress:
Idrottsgatan 8
52333 Ulricehamn

Kontakt:
Tel: +4632114005
E-post: This is a mailto link

Se all info